Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Prof. Dr. Taşğın: “Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat!”

Prof. Dr. Taşğın, Kurban Bayramı süresince et tüketiminin arttığını ve beslenme düzeninin ani şekilde değiştiğini belirtiyor. Bu dönemde aşırı et tüketiminin mide sıkıntılarına, hazımsızlık ve kilo artışına neden olabileceğini vurgulayan Taşğın, özellikle kronik hastalığı olan bireylerde sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. “Doğru porsiyon kontrolüyle bu süreci atlatmak mümkün. Etler en az 12 saat dinlendirilmeli” diyen Taşğın, sağlıklı ve lezzetli beslenme için önerilerde bulunuyor.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Önerileri

  • Et tüketimini kontrollü yapmak
  • Sebze, meyve, posalı ve zeytinyağlı besinlere yönelmek
  • Su tüketimini ihmal etmemek
  • Tatlı tüketimini azaltmak
  • Mangalda pişirme yerine ızgara, haşlama veya fırın tercih etmek

Özellikle hipertansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıkları olanların et tüketimini sınırlaması gerektiğini belirten Taşğın, günlük tüketimi 100 gramı aşmamaları gerektiğine dikkat çekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını koruyarak et tüketimini küçük porsiyonlarla sürdürmenin önemini vurguluyor.

“Bayramda Beslenmeye Dikkat” Uyarısı

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır da Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri veriyor. Et ve şekerli ürünlerin aşırı tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Çakır, kronik rahatsızlığı olan bireylerin özellikle dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Beslenme alışkanlıklarına bayram sırasında da özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, sağlıklı bir bayram geçirmenin yollarını açıklıyor.

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise kurban etinin doğru şekilde işlenmesine dikkat çekerek, etin kesilip parçalandıktan sonra en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Yenidoğan’dan sonra bu da mama çetesi!

12 bebeğin ölümüne neden olan Yenidoğan çetesinden sonra bu kez bir de ortaya mama çetesi çıktı.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Vitamin alırken sağlığınızdan olmayın… ‘D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir’

İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Diyetle ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bulgular ortaya koyarken, bilim insanlarından dikkat çekici bir açıklama geldi. Bitkisel temelli beslenme biçimi olan vegan diyeti uygulayanların, yalnızca hayvansal gıdalardan uzak durarak vücutlarındaki asit yükünü ciddi şekilde azalttığı ve bunun da doğrudan kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

Felç riskinin en yüksek olduğu kan grubu açıklandı

Yeni bir genetik araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre O grubu bireyler ise daha düşük risk taşıyor.