Acil Serviste Gece Kalmak Yaşlı Hastaların Ölüm Riskini Artırıyor

Fransız araştırmacıların bulguları bu ay JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlandı . Analize, acil servislere giden ve hastaneye kaldırılmayı beklerken geceyi orada geçiren 75 yaş ve üzeri 1.598 kişi dahil edildi. Araştırmaya katılan kişilerin ortalama yaşı 86 idi. Araştırmacılar sonuçları iki grup için karşılaştırdılar: gece yarısından sabah 8’e kadar acil serviste kalanlar ve gece yarısından önce hastaneye başvuranlar.

Ortak yazar Yonathan Freund, MD, PhD, Aralık 2022’deki çalışma dönemini “tuhaf bir zaman” olarak nitelendirdi çünkü Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri gibi grip, COVID-19 ve solunum sinsityal virüsü (RSV) üçlü salgınından geçiyordu. Çalışma sonuçlarıyla birlikte yayınlanan bir podcast röportajına göre.

Paris’te pratisyen doktor ve Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi’nde profesör olan Freund, “Hastane yataklarına ihtiyaç duyan çok sayıda yaşlı hasta vardı ve elbette yeterli değildi” dedi.

Analiz, geceyi acil serviste geçiren kişilerin, gece yarısından önce odaya kabul edilen kişilere göre %40 daha yüksek oranda hastanede kaldıkları süre boyunca öldüklerini gösterdi. Acil serviste bir gece kalanlarda ölüm oranı yüzde 15,7 iken, gece yarısından önce oda bulanlarda bu oran yüzde 11,1’di.

Gece acil serviste kaldıktan sonra hastanede kalış sırasında artan ölüm oranı, tam bağımsız olmayan, yani günlük yaşam aktiviteleri konusunda yardıma ihtiyaç duyan kişiler arasında özellikle daha yüksekti.

Geceyi acil serviste geçiren kişilerin, gece yarısından önce hastaneye kaldırılan kişilere kıyasla hastanede kaldıkları süre boyunca diğer sağlık sorunlarının daha yüksek oranda olduğu görüldü. Gecelik acil serviste kalışlar, yeni sağlık sorunları riskinin %24 oranında artmasıyla bağlantılıydı. Araştırmacıların aradığı yeni sorunlar arasında düşmeler, enfeksiyonlar, kanamalar, kalp krizleri, felçler, basınç ülserleri ve kan pıhtıları yer alıyordu.

Geceyi hastanede geçiremeyen ve bunun yerine acil serviste kalan kişilerin, saat 12’yi vurmadan önce kabul edilenlere kıyasla hastanede daha uzun süre kalma olasılıkları daha yüksekti.

Çalışmayla birlikte yayınlanan bir yoruma göre, COVID-19 salgını öncesinde ABD’deki acil servislerin %90’ı düzenli olarak aşırı kalabalık olduğunu ve bekleme sürelerinin 2022’de ortalama 2,5 saatten fazla olduğunu bildiriyordu.

Acil servislerde daha az stresli yeni bölümler oluşturulmasını ve acil servislerde bekleyen, durumu stabil olduğu düşünülen ancak hastaneye kabulü bekleyen kişileri izlemek için personel alımını ele almayı önerdiler. Göz önünde bulundurulması gereken üçüncü bir alan da, hastanelerdeki personel değişiklikleri olup, bu sayede yatak sıkıntısı azaltılabilecek şekilde taburcu edilen kişilerin akışı artırılabilir. Hastaların “çıkışını” değiştirebilecek bir diğer seçeneğin de odaları boşaltmak için “taburcu salonlarının” kullanılması olduğunu söylediler.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir