Anadolu’nun kayıp insanlarının izleri bulundu

Zonguldak Ereğli’de Anadolu’nun Kayıp İnsanlarının İzleri Bulundu

Anadolu’nun kayıp insanlarının izlerine Alacabük köyünde bulunan İnönü Mağarası’nda rastlandı. 2017 yılında 25 kişilik uluslararası bir ekip tarafından başlatılan kazı çalışmaları, Mağaranın 6500 yıl öncesine uzanan geçmişine ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olduğuna işaret eden kalıntıları gün yüzüne çıkardı. Mağaradaki kazı çalışmaları sürerken, yerleşim alanı koruma altına alındı.

Hititler’e Ait Eşyalar Ortaya Çıktı

Doç. Dr. Hamza Ekmen, İnönü Mağarası kazılarının Kalkolitik Çağ’da insanların yerleşim yeri olduğunu gösterdiğini belirtti. Ayrıca, mağarada 5 farklı döneme ait yerleşim izleri tespit edildiğini ve M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında Hititler’e ait eşyaların 3. kültür tabakasında bulunduğunu ifade etti.

Ekmen, Hititoloji çalışmalarında ‘Kaşkalara’ sıklıkla rastlansa da bu topluluğa ait somut bir yerleşim yeri bulunamadığını belirtti.

Kaşkaların Gizemi

Kaşkaların kayıp bir topluluk olduğunu belirten Ekmen, Hititler’in çevresinde hüküm sürmediğini ve mağaradaki yaşam tarzının Hitit uygarlığına benzemediğini söyledi. Ancak, İnönü Mağarası’nın coğrafi koşullarının Kaşkalar’ın yaşam alanı tanımlamasına uyduğunu ve bu nedenle mağaranın Kaşkalar ile ilişkili olabileceğini düşündüklerini aktardı.

Bulguların, Anadolu’nun kayıp topluluğuna dair ilk arkeolojik kanıtları oluşturduğunu belirten Ekmen, elde edilen bulguların önemli ipuçları sunduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir