Çin uzaya “süper bilgisayar” kuruyor

Çin, Uzayda Dev Yapay Zekâ Destekli Uydu Ağı Kuruyor

Çin merkezli ADA Space şirketi, Zhijiang Laboratuvarı ve Neijang Yüksek Teknoloji Bölgesi iş birliğiyle geliştirilen yapay zekâ destekli 12 uydu, uzaya başarıyla gönderildi. Bu uydu grubu, toplamda 2.800 uydudan oluşması planlanan dev bir ağın ilk adımı olarak dikkat çekiyor.

“Star Compute” programı çerçevesinde geliştirilen bu uydular, “Üç Cisimli Hesaplama Grubu (Three-Body Computing Constellation)”nın ilk üyeleri olarak öne çıkıyor. Bu uydu grubunun en önemli özelliklerinden biri, topladıkları verileri işleyerek Dünya’ya gönderme ihtiyacını ortadan kaldırması ve bu sayede hız ve veri kaybı açısından avantaj sağlaması.

Her bir uydu, 8 milyar parametreli yapay zekâ modeline sahip olup saniyede 744 trilyon işlem (TOPS) yapabiliyor. 12 uydu bir araya geldiğinde ise bu sayı 5 katrilyon işleme (POPS) çıkıyor. Çin’in amacı ise bu ağı bin POPS kapasiteli 2.800 uydu ile uzayda tam teşekküllü bir süper bilgisayar ağı oluşturmak.

Lazer İletişim ve Yüksek Depolama Kapasitesi

Bu uydular, aralarındaki iletişimi 100 Gbps hızında lazer bağlantılar kullanarak sağlayıp toplamda 30 terabayt veri depolayabiliyor. Bilimsel amaçlar doğrultusunda ise X-ışını polarizasyon dedektörleri ile kısa süreli kozmik olayları tespit edebiliyorlar.

Ayrıca, acil durum müdahaleleri, dijital turizm ve oyun sektörleri gibi alanlarda kullanılabilecek 3 boyutlu dijital ikiz verileri de oluşturabilme kapasitesine sahipler.

Veri İşleme ve Enerji Verimliliği

Geleneksel uydu sistemlerinin kısıtlamaları göz önüne alındığında, bu yeni sistemle toplanan verilerin doğrudan işlenerek Dünya’ya iletilmesi büyük bir avantaj sağlıyor. Uzaydaki veri merkezlerinin enerji verimliliği açısından önemli olduğunu belirten Harvard Üniversitesi’nden gökbilimci Jonathan McDowell, güneş enerjisiyle çalışan bu uyduların karbon ayak izini azalttığını vurguluyor.

Related Posts

Denizli Analig Atletizm Grup Şampiyonasına ev sahipliği yapacak

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, 10 ilden 350 sporcuyu Denizli’de buluşturacak. 21-22 Haziran tarihlerinde Albayrak Atletizm Sahasında yapılacak yarışlarda sporcular Türkiye Finallerine gidebilmek için yarışacak.

ChatGPT ile konuşmalarınız “sonsuza dek” saklanabilir!

OpenaI CEO’su Sam Altman, yapay zekâ ile görüşmelerin “doktor ya da avukatla konuşurmuşçasına” özel olması gerektiğini söylüyor ancak ChatGPT yakında tüm görüşmelerimizi saklamak zorunda kalabilir

TOGG T10x yine sınavı geçti: 4 metreden uçtu, içindekiler hafif yaralı

Araç içindeki iki kişi kazayı hafif sıyrıklarla atlatırken, T10X’in Mayıs ayında en çok satan elektrikli otomobil olduğu da öğrenildi. İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) geçtiği bilgilere göre, kaza Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy beldesinde …

Gmail’e size zaman kazandıracak bir özellik geliyor

Birçok kullanıcının favori mail uygulaması olan Gmail’e zamandan tasarruf etmemizi sağlayacak yeni bir özellik geliyor. Mail uygulamasının iOS ve Android sürümlerinde Google Workspace hesabınızı kontrol ettiğinizde, uzun e-posta dizileri için artık otomatik olarak bir özet gösterecek.

PEAKUP, 27 Mayıs’ta düzenleyeceği etkinlikte yapay zekayı ele alacak

Yapay zeka teknolojisinin iş dünyasına kazandırdığı verimlilik ve yatırım getirisi, gerçek örneklerden yapılan ölçümlerle raporlara da yansıdı. Microsoft ve IDC tarafından yayımlanan raporda, üretken yapay zekaya yapılan her 1 dolarlık yatırımın 4 …

Sular altında kalan toprakta bulunan 140 bin yıllık insanlık tarihini yeniden yazıyor

Endonezya açıklarında deniz tabanından çıkarılan fosiller, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Araştırmacılar, deniz altından çıkarılan Homo erectus kemiklerinin, Güneydoğu Asya’da daha önce bilinmeyen bir insan atası nüfusuna ait olduğunu ve bu grubun, bölgedeki modern insanlarla etkileşime girmiş olabileceğini belirtiyor.