Ekonomistler TÜİK verilerini yorumladı: Gıda enflasyonu somut gerçeği gösteriyor

TÜİK, Nisan 2025 Enflasyon Verisini Açıkladı: Ekonomistler Beklentilerin Altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025 enflasyon verisini açıklarken aylık yüzde 3.00, yıllık ise yüzde 37,86 artışın gerçekleştiğini duyurdu. Bu artış oranı, ekonomistlerin beklentilerinin altında gerçekleşti.

Ancak, açıklanan veriler ekonomistlerce olumlu karşılanmadı. TÜİK’in açıkladığı Nisan ayı enflasyon verisine ilişkin sosyal medya paylaşımları dikkat çekti:

Fatih Özatay

“Programın başlamasından bu yana geçen 23 ayda hala aylık #enflasyon %3 (Nisan) Aylık enflasyonun; %24 hedefinin tutması için bundan sonra her ay en fazla %1,1 %29 üst sınır için ise en fazla %1,6 olması gerekiyor. Bu iş çok zor yonca… (Bülent Ortaçgil)”

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara

“Enflasyonda son dönemdeki düşüşe rağmen dünya sıralamamız 90’lı yıllardakine benziyor. IMF veri tabanına göre 6. en yüksek enflasyona sahibiz. Gidecek daha çok yolumuz var.”

Prof. Dr. Emre Alkin

“Açıklanan TÜFE oranı ile beraber (ki daha yüksek olması bekleniyordu), 2023 Haziran ayında başlanan dezenflasyon reçetesinin başa sarılıp tekrar uygulanacağı anlaşılıyor. Olmadı bir daha” diyerek, döviz kurlarını biraz salıp faizler tekrar yükseltilebilir”

İktisatçı Mustafa Sönmez

“TÜİK, yüzde 3 açıkladı Nisan TÜFE’yi, İTO’nunkinin 0,2 puan altında. Yıllık %37’e geldi. Giyimde artış %6,5 , ulaştırma %3.8 artmış gösterdi. Yüzde 3, inandırıcı değil elbette. Kim bilir nerede ne tuhaflıklar yaptılar.”

Prof. Dr. Serap Durusoy

“Nisan enflasyonu açıklandı. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 9,98 ile konut olurken bunu yüzde 9,211 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip ediyor. Yani her ne kadar resmi rakamlar hane halkının yaşadığı enflasyonun altında açıklansa da gıda enflasyonu somut gerçekliği gösteriyor.”

Prof. Dr. Ensar Yılmaz

“Üretici fiyatlarındaki düşüşten de çok net görülüyor, ülkedeki enflasyon nitelik değiştiriyor; döviz kuru ve ücret geçişkenliği durmuş gibi; şimdiki durum düşen arz ve artan faiz etkisi, yani üretimde düşme ve faizin fiyatlara yansıtılması.”

Eski IMF çalışanı Dr. Burcu Aydın Burcu Aydın

“Özel kapsamlı tüketici fiyatları Nisanda %3 ile Merkez Bankası hedef bandının üstünde arttı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yüksek faiz kaynaklı ekonomik aktivitedeki sert yavaşlama enflasyonu aşağı çekecektir. Ancak gıda fiyatları ve beklentilerdeki bozulma hala yıl sonu enflasyonun %30’un üzerinde kalması yönünde risk oluşturuyor.”

Related Posts

Bakan ‘henüz erken’ dedi: İşte asgari ücrete ara zammı konuşmanın tam zamanı dedirtecek gerçekler

TÜİK verilerine göre; Türkiye, geçtiğimiz yılı yüzde 47 enflasyonla kapattı. Resmi enflasyon oranın altında, yüzde 30 zam alan asgari ücretli 22 bin 104 liralık maaşıyla 2025 yılına daha en baştan yenik başladı. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları …

Düşen petrol fiyatları Rus ekonomisini zorluyor

Rus ekonomisinde kapsamlı yaptırımlar ve savaşın etkisi devam ederken, düşen petrol fiyatları bütçe üzerindeki yükü daha da artırıyor.

Uçaklarda erken davrananlar yandı: 2 bin 603 TL ceza!

Yolcu Anonsları Genelgesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayımlandı. Genelge ile uçak yolculuğunda yeni dönem başlıyor. THY tarafından kabin ekiplerine gönderilen bilgilendirme duyurusuna göre, inişten sonra uçak tamamen durmadan …

Türk ilaç devine ABD’den büyük ortak: Tesis BAE’de kurulacak

New York merkezli Diplomatic Trade Ltd, Türk ilaç şirketi Farmakim’in yüzde 49’unu satın alarak MENA bölgesine açılım için büyük bir adım attı. BAE’de yeni bir üretim tesisi planlayan şirket, 2025’in sonunda halka arz hedefliyor.

Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Siber olaylara karşı Türkiye, Avrupa’da ve dünyada rol model olan ülkelerden bir tanesi. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz.” dedi.

Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

Dolaylı vergilerle geniş kesimlere yük bindiren iktidar, vergi istisna ve muafiyetleriyle yalnızca 2025 bütçesinde 3 trilyon TL’lik vergi alacağından feragat etti.