Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Sektörel Enflasyon Beklentileri Revize Edildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025 dönemine ait sektörel enflasyon beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan çalışmada, finansal ve reel sektör uzmanları ile imalat sanayi firmaları ve hanehalkının görüşleri derlendi. 12 ay sonrası enflasyon öngörülerinde yapılan incelemeler, tüm kesimlerde yukarı yönlü revizyonlar olduğunu gösterdi.

Piyasa Katılımcılarının Beklentisi Arttı

TCMB tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, finansal ve reel sektördeki uzmanların 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentisi bir önceki aya göre 1 puan artarak %25,6 seviyesine yükseldi. Bu artış, fiyat istikrarı beklentilerinin henüz tam anlamıyla oluşmadığını gösteriyor.

Reel Sektördeki Endişe Artıyor

İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, imalat sanayi firmalarının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %41,7 seviyesine yükselerek 0,6 puanlık artış gösterdi. Bu durum, reel sektörün maliyet baskıları konusundaki kaygılarını yansıtıyor.

Hanehalkında Endişe Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yapılan Tüketici Eğilim Anketi’ne göre, hanehalkının enflasyon beklentisi %59,3 seviyesinde değişmeden kaldı. Ancak dikkat çeken nokta, enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı oranında yaşanan düşüş. Bu oran Nisan ayında %27,2’ye gerileyerek Mart ayına göre 4,1 puan azaldı. Bu durum, halkın enflasyonla mücadele konusundaki güveninin azaldığına işaret ediyor.

Beklentiler Arasındaki Uçurum Genişliyor

TCMB verilerine göre, finansal kesim iyimser bir iyileşme beklerken, reel sektör yüksek enflasyonun devam edeceğini düşünüyor. Öte yandan, hanehalkının büyük çoğunluğu hala ciddi bir fiyat artışı bekliyor.

Related Posts

Teklif Meclis’e sunuldu… Kabul edilirse bir meslek grubu daha Yeşil Pasaport’tan yararlanacak

Serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere yeşil pasaport yolu açılıyor. Meclis’e sunulan kanun teklifi kabul edilirse bu meslek gruplarının en az 10 yıl kıdem şartıyla hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alabilecek.

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Akaryakıtta tabela değişti!

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, otogaza 1 lira 20 kuruş indirim geldi. İndirim bu sabah tabelaya yansırken, yeni bir indirim haberi …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,25 değer kazanarak 9.134,68 puandan tamamladı.

Avro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi. Zayıf talep koşulları büyüme hızını sınırladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir