Türkiye-Libya ticaretinde yeni dönem: Vergiler kaldırılabilir

Libya ve Türkiye Arasında Ticaret Hacmi Hedefi: 10 Milyar Dolar

Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Huveyc, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşmelerinin sonucunda, iki ülke arasında ticaret hacmini zirveye taşıma hedefini belirlediklerini ifade etti.

Huveyc, Bolat’ın Libya ziyaretine dair detayları paylaştığı açıklamada, Türkiye ve Libya arasında uzun vadeli işbirliği için yeni bir model oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. “Görüşmenin sonucunda, gelişen uluslararası ekonomik koşullara uyumlu şekilde önceki anlaşmaları gözden geçirme kararı aldık.” şeklinde konuştu.

Huveyc, Bolat ve Libya Merkez Bankası Başkanı Naci İsa ile gerçekleştirdikleri üçlü toplantıda, “eski projelerin hayata geçirilmesi, Türk firmalarının faaliyetlerine geri dönmesi ve finansman konularının ele alınması” konularında uzlaşı sağladıklarını aktararak, “Ayrıca, şirketler arasındaki sorunların çözümü ve işbirliğinin artırılması amacıyla ortak ekonomik komite oluşturduk.” açıklamasında bulundu.

Ticaret Hacminin Artırılması Hedefi

Huveyc, görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunu ele aldıklarını belirterek, “Mevcut ticaret hacmimizi yaklaşık 3,7 milyar dolara ulaştırdık, Başbakan ile yaptığımız görüşmenin ardından (Türkiye ile) ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ticaret, sanayi, ve karşılıklı yatırımlar alanlarında geniş bir işbirliği yapacağız.” dedi.

İki ülke iş dünyasının çeşitli konuları değerlendirdiğini dile getiren Huveyc, “Oturum izinleri, ticaret işlemleri, ve para transferi işlemlerinin kolaylaştırılmasını istiyoruz.” ifadeleriyle devam etti.

2020’de Oluşturulan Komite

Huveyc, 2020 yılında iki ülke arasında Türk müteahhitlerin sorunlarının çözümüne yönelik imzalanan mutabakat zaptının uygulama alanını genişletmek üzere bir komite oluşturulduğunu açıkladı. “Libya Başbakanı’nın talimatları doğrultusunda, işbirliği için özel bir komite oluşturuldu ve çeşitli konular üzerinde çalışmalar başlatıldı.” şeklinde konuştu.

Vergi ve Serbest Ticaret Bölgeleri

Huveyc, serbest ticaret bölgesi ve vergiler konusuna da değinerek, “İki ülke arasında vergileri kaldırmak asıl hedefimiz. Ayrıca, Türk ürünlerinin Afrika ülkelerine ulaştırılması için serbest ticari bölgelerin oluşturulması konusunda da anlaştık.” bilgisini paylaştı.

Muhammed Huveyc, Türkiye’nin Libya’daki stratejik konumuna vurgu yaparak, Türk sanayisinin ve ticari ürünlerinin Afrika pazarına taşınması için atılan adımların önemine dikkat çekti. Bolat’ın Libya ziyareti kapsamında Başbakan Dibeybe ile gerçekleştirdiği görüşme de bu sürecin önemli bir parçasıydı.

Related Posts

Türk ilaç devine ABD’den büyük ortak: Tesis BAE’de kurulacak

New York merkezli Diplomatic Trade Ltd, Türk ilaç şirketi Farmakim’in yüzde 49’unu satın alarak MENA bölgesine açılım için büyük bir adım attı. BAE’de yeni bir üretim tesisi planlayan şirket, 2025’in sonunda halka arz hedefliyor.

Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Siber olaylara karşı Türkiye, Avrupa’da ve dünyada rol model olan ülkelerden bir tanesi. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz.” dedi.

Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

Dolaylı vergilerle geniş kesimlere yük bindiren iktidar, vergi istisna ve muafiyetleriyle yalnızca 2025 bütçesinde 3 trilyon TL’lik vergi alacağından feragat etti.

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

Bazı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …