DSİ, Barajlar ve Baraj Gölleri Günü’nü Kutladı
Devlet Su İşleri (DSİ), ‘Barajlar ve Baraj Gölleri Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. İlk kez 2024 yılında kutlanmaya başlanan bu özel gün, Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu’nun (ICOLD) Avrupa Komitesi (EurCOLD) tarafından her yıl mayıs ayının ikinci yarısında düzenlenen farkındalık etkinliği olarak belirlendi.
2025 yılı etkinlik tarihi 28 Mayıs olarak belirlenirken, “Barajlar ve Baraj Gölleri Günü, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının ve su taleplerinin öneminin arttığı günümüzde barajların kritik rolüne vurgu yapmayı amaçlamaktadır. Bu özel gün, baraj ve baraj göllerinin sosyal, ekonomik ve çevresel faydalarına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak için kutlanmaktadır. ‘Avrupa için Su ve Enerji Güvenliği’ temasıyla düzenlenen etkinlikle her yıl belirlenen bir temayla kutlanacak” açıklaması yapıldı.
‘BARAJLAR ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİ’
DSİ’nin açıklamasında, ülkemizdeki barajların önemi vurgulanarak, “Ülkemizde 2024 yılına kadar 1802 depolama tesisi (baraj, gölet, bent) faaliyete geçirilmiş ve 183,4 milyar metreküp su depolama kapasitesi oluşturulmuştur. Bu su hacmi, Ankara, Konya, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illerimizin toplam yüzölçümüne eşit bir alanda, iki metre yüksekliğinde bir göl oluşturabilecek büyüklüktedir. Bu büyük su kaynağı, kurak dönemlerde ülkemizin başlıca güvencesi konumundadır” denildi.
Ayrıca, barajların temiz enerji üretimine katkı sağlayarak iklim değişikliğine olan etkisini azalttığına dikkat çekilerek, “Ülkemizde 2024 yılında üretilen elektrik enerjisinin yüzde 21,5’i, hidroelektrik santraller sayesinde temin edilmiştir. Bu temiz enerjinin yüzde 76,4’ü barajlı HES’lerden, yüzde 23,6’sı ise nehir tipi santrallerden elde edilmiştir. Bu sayede atmosfere 41 milyon ton karbondioksit salınımı engellenmiştir” bilgisi verildi. (DHA)