Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Bazı vakıf üniversiteleri, 2025-2026 öğretim yılında kayıt yenileme ücretlerini önemli ölçüde artırdı. Yüzde 50 burslu hemşirelik programında öğrenim gören bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi. Bankacılık bölümünde okuyan bir öğrencinin ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya, endüstri mühendisliği bölümündeki ücret ise 130 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldı.

Türkiye genelinde, meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere toplam 79 özel üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde 800 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir. Ancak vakıf üniversitelerindeki yüksek oranlı ücret artışları nedeniyle birçok öğrenci kayıt yenilemekte zorluk çekmektedir.

TAKSİT SAYISI AZALDI

Temmuz 2024’te yayımlanan YÖK kararına göre, özel üniversitelerin ücret artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını aşmamaları ve bu artışları resmi internet sitelerinde duyurmaları gerekmektedir. Ancak bazı üniversiteler, ekonomik sebeplerle yüzde 100’e varan artışlar yaparak bu sınırı aşmaktadır.

Eğitimciler, yapılan zamların öğrencilerin eğitim haklarını engellediğine dikkat çekerken, öğrenciler de barınma gibi ek masraflardan kaçınmak için tercih ettikleri vakıf üniversitelerinde eğitim almaya devam etmekte güçlük çektiklerini belirtmektedir. Bazı öğrenciler eğitimlerine ara verme veya kredi çekme düşünürken, bazıları ise kayıt yaptıramayacaklarını ifade etmektedir.

Diğer yandan, bazı vakıf üniversiteleri erken kayıt ödemelerinde taksit sayısını azaltmıştır. Sekiz taksit imkanı altıya indirilen kurumlara rastlanmaktadır.

Related Posts

Avrupa’nın en pahalı ülkesi belli oldu

Avrupa’da mal ve hizmet fiyatlarının en yüksek olduğu ülke İsviçre olurken, Türkiye en düşük fiyat düzeyi endeksine sahip ülke olarak son sırada yer aldı.

Konut satışları için tedirgin eden rakamlar! Bir yılda yüzde 98,7 oranında arttı

TÜİK, Mayıs 2025 dönemine ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 oranında artarak 130 bin 25 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu …

Türkiye’nin makine ihracatı azaldı

Türkiye’nin makine ihracatı, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azalarak 11,5 milyar dolar oldu.

Zam bekleyen emekliye soğuk duş: SGK uzmanı gözden kaçan detayı açıkladı

Emekli maaşlarına yapılacak zammı milyonlarca kişi heyecanla bekliyor. Temmuz ayında açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamları, maaş artışları hakkında ipuçları verecek. Ancak maaş zammı konusu kadar önemli bir diğer mesele de en düşük emekli maaşının geleceği. Bu konuda da son gelişmeler yakından izleniyor. Peki, en düşük emekli maaşında bir artış olacak mı?

Patron, hem şirketleri için hem de kendisi için konkordato talep etti: Üç ay süre verildi

Dost Grup Yönetim Kurulu Başkanı Natanael Tavit, kendisi ve şirketleri için konkordato talebinde bulundu.

Gözler temmuz ayında: Kıdem tazminatında zam kapıda!

Kıdem tazminatı tavanında temmuz ayında önemli bir artış bekleniyor. Memur ve emekli maaş zammına paralel olarak yükselmesi planlanan bu düzenleme, çalışanlar için avantaj sağlayacak. Özellikle işten ayrılmayı düşünenlerin bu değişikliği yakından takip etmesi gerekiyor.