Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye), Türkiye’de yetişen ve daha sonra yönetici rollerinde görev alan “1.000 Global Türk”ün yetenek haritasının ortaya konulduğu “Global Turks par Excellence” projesinin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Citibank işbirliğinde Citi’nin New York’taki genel merkezinde düzenlenen etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Citi Kamu Sektörü Global Başkanı Julie Monaco, AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu, Başkan Vekili Canan Özsoy ve Global Turks par Excellence Proje Lideri Ayşegül Dicle Aydın katıldı.
OVP’DE YER ALDI
Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye Yüzyılı’nı inşa ettiğimiz bu dönemde ülkemizin teknolojik kapasitesini yükselteceğiz ve Togg gibi paradigma değişimlerine odaklanacağız. Türkiye’yi, bataryalardan uçan akıllı arabalara, akıllı tıbbi cihazlardan yeni nesil uydu girişimlerine kadar yenilikçi ve çığır açıcı teknolojiler için küresel bir merkez olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. Milletimizin kritik teknolojilerde üretme ve yenilik yapma yeteneğini güçlendireceğiz” dedi. Kacır, Orta Vadeli Program’da (OVP) ülkenin makroekonomik ve finansal istikrarını artıracak adımların yer aldığını, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için ikiz dönüşümlerin ve yüksek teknoloji odaklı üretimin önemine de vurgu yapıldığını aktardı.
ABD’Lİ YATIRIMCIYA ÇAĞRI
Katma değerli üretim ve girişimciliğin adresinin Türkiye olacağını belirten Kacır, şöyle devam etti: “Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik bağların teknolojik boyutunun güçlendirilmesinin her iki ülkenin çıkarına olduğunun bilincindeyiz. Türkiye, ABD’li yatırımcıların aşina olmadığı bir pazar değil. Nitelikli ve rekabetçi işgücü ve yüksek teknoloji yatırımlarını çekmeye yönelik özel teşviklerle Türkiye, 1 milyar kişilik tüketici tabanına açılan kapı olmaya hazır. Türk-Amerikan topluluğunun başarılarının ABD’li yatırımcıların da dikkatini çektiğinin ve Türkiye’yi öncelikli ilgi pazarlarından biri haline getirdiğinin bilincindeyiz.”
Bakan Kacır, 2002 yılına kadar yüzde 0.2 olan Türkiye’nin küresel doğrudan yabancı yatırımdan aldığı payın yüzde 1’i aştığını, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin sayısının son 20 yılda 6 binden 80 bine çıktığını da bildirdi.
İŞTE GLOBAL TÜRKLERİN ÖZELLİKLERİ
2021 yılında başlatılan ve Avrupa, ABD, Asya Pasifik, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan “Global Turks par Excellence” araştırması için 5 kıtada ve 60 ülkede başarılı Türk profesyonellere ulaşmak hedefiyle yaklaşık iki yıl çalışıldı. Özellikle ülkelerarası rollerle başarısını kanıtlamış isimlerden 1000 anket katılımcısı seçildi. Araştırmaya göre, dünya vatandaşı olmaktan keyif alan Türkler yüksek enerjiyi, güçlü özmotivasyon, uyum yeteneğini ve gurur duygusunu temsil ediyor. Bulgular, Türk profesyonellerin çalışkan, özverili ve sonuç odaklı olduğunu gösteriyor. Ana vatanlarını seven Türkler artık çok daha mobiller ve küresel vatandaş olmaktan keyif alıyorlar. Düşünce hızı, belirsizlikle başa çıkma ve esneklik, Türkleri uluslararası akranlarına kıyasla öne çıkaran en önemli özellikler arasında sıralanıyor.
‘TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİNİ TANITAN ELÇİLER’
AMCHAM Türkiye tarafından gerçekleştirilen projenin Türkiye’nin potansiyelini temsil ettiğini anlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “1000 Küresel Türk”ün yetenek haritasına tanık olmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi. Kacır, bu çalışmanın Türkiye’nin beşeri sermayesini güçlendirmek adına gelecek dönemde hayata geçirilecek yeni projelerin ipuçlarını da verdiğini ifade ederek, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Küreselleşen dünyada mesleki hayatlarını yurtdışında sürdürenleri Türkiye için bir kayıp olarak görmediklerini belirten Bakan Kacır, ‘küresel Türkler’i “Türkiye’nin ve Türk insanının zenginliğini ve potansiyelini dünyaya tanıtan elçiler” olarak nitelendirdi.