Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Bazı vakıf üniversiteleri, 2025-2026 öğretim yılında kayıt yenileme ücretlerini önemli ölçüde artırdı. Yüzde 50 burslu hemşirelik programında öğrenim gören bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi. Bankacılık bölümünde okuyan bir öğrencinin ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya, endüstri mühendisliği bölümündeki ücret ise 130 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldı.

Türkiye genelinde, meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere toplam 79 özel üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde 800 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir. Ancak vakıf üniversitelerindeki yüksek oranlı ücret artışları nedeniyle birçok öğrenci kayıt yenilemekte zorluk çekmektedir.

TAKSİT SAYISI AZALDI

Temmuz 2024’te yayımlanan YÖK kararına göre, özel üniversitelerin ücret artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını aşmamaları ve bu artışları resmi internet sitelerinde duyurmaları gerekmektedir. Ancak bazı üniversiteler, ekonomik sebeplerle yüzde 100’e varan artışlar yaparak bu sınırı aşmaktadır.

Eğitimciler, yapılan zamların öğrencilerin eğitim haklarını engellediğine dikkat çekerken, öğrenciler de barınma gibi ek masraflardan kaçınmak için tercih ettikleri vakıf üniversitelerinde eğitim almaya devam etmekte güçlük çektiklerini belirtmektedir. Bazı öğrenciler eğitimlerine ara verme veya kredi çekme düşünürken, bazıları ise kayıt yaptıramayacaklarını ifade etmektedir.

Diğer yandan, bazı vakıf üniversiteleri erken kayıt ödemelerinde taksit sayısını azaltmıştır. Sekiz taksit imkanı altıya indirilen kurumlara rastlanmaktadır.

Related Posts

40-50 yıllık konut kredisi gündemde

AKP’nin Kızılcahamam’daki istişare toplantısında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından dile getirildiği öne sürülen 40-50 yıllık vadeli konut kredisi planı sektörü heyecanlandırdı. Ekonomistler ve gayrimenkul uzmanlarına göre, dar gelirlinin de kira öder gibi ev sahibi olması mümkün.

Meclis’te kabul edildi, otomobillerde ÖTV oranları değişti

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. İçten yanmalı motora sahip araçlarda yüzde 45, 50, 60, 70 ÖTV oranı kaldırıldı. Artık oranlar yüzde 80 ve 220 arasında değişiklik gösterecek. Arazi taşıtları için ise ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarının belirlenmesinde Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Muğla’yı Ziyaret Eden Yabancı Turist Sayısı Düştü

Muğla’ya gelen yabancı turist sayısı 2025’in ilk 6 ayında %5 azaldı, en büyük düşüş İngilizlerde.

Beko’dan Karşıyaka’daki Teslimat Sorununa Açıklama

Beko, Karşıyaka bayisindeki teslimat sorunları için özür dileyip çözüm için özel ekip görevlendirdi.

Konya’nın Havuç Tarımında Kadın Gücü

Konya’da havuç işleme süreçlerinin yüzde 90’ı kadın işçiler tarafından yapılıyor.

Amasya’da kavşakta çarpışan ciplerden biri gelinlik mağazasına girdi

AMASYA’da kavşakta çarpışan iki cipten biri, savrularak gelinlik mağazasına girdi.